Axxa

August No Stress Surf Café till Axxa Malmö

August No Stress Surf Café har nyligen gått med i Tillväxt Malmös accelerator Axxa Malmö.

January 8, 2019

Nu blickar grundaren Lars Nyström framåt för att se vad framtiden bär med sig för det speciella kaféet på Davidshallstorg i Malmö.

Hunden Siv sitter prydd i blomsterkrans utanför dörren och välkomnar oss in till August No Stress Surf Café. Det är lätt att förstå tanken bakom namnet redan då man kliver in genom dörren: miljön är avslappnad och stressfri, med skönt gungande reggaetoner och surfbrädor på väggen.- Det ska vara en stressfri miljö för både personal och gäster, säger Lars Nyström, caféets grundare.

Meningsfull sysselsättning för "härliga filurer"

Den stressfria miljön är inte det enda som gör August No Stress Surf Café så speciellt. Personerna som jobbar här har alla någon form av funktionsnedsättning. Lars har själv en son med Down´s syndrom, August, som både namngivit caféet och jobbar där med jämna mellanrum.

- Dels ger kaféet August någonting meningsfullt att ägna sig åt när han inte går i gymnasiet, och dels ger det andra "härliga filurer" samma möjlighet, säger Lars.

Idén bakom Augusts kafé fick Lars från ett videoklipp om Bitty & Beau’s Coffee Shop: ett café i USA där personalen har funktionsvariationer, grundat av ett föräldrapar vars två barn har Down´s syndrom.

- Jag kände att jag ville göra något liknande här i Sverige, förklarar Lars. Jag hoppas att kaféet kan stärka självkänslan och bli en väg in i arbetslivet för de anställda. Detta är många gånger deras första jobb, tillägger Lars.

Lars med några av sin medarbetare

Beställer man te kan det hända att man får kaffe först

Att vara stressad fungerar inte när man besöker August No Stress Surf Café. Lars berättar att det kan hända att man får en kaffe istället för teet man först beställde.

- Självklart fixar vi till det, men det kan ta lite längre tid än på ett "vanligt café". I gengäld får man både kaffe och te. Win-win, säger Lars.

I dagsläget jobbar 18 personer med funktionsnedsättning på kaféet, plus två skiftledare som hjälper till att hålla ställningarna. Lars har goda förhoppningar om att konceptet kan bli större och ge ännu fler möjligheten att komma in i arbetslivet.

- Jag arbetar med att hitta hjälp med finansieringen på något sätt. Just nu går jag in med mycket pengar ur egen ficka, vilket inte fungerar i längden, säger Lars.

Vi på Tillväxt Malmö är glada över att välkomna Lars och August No Stress Surf Café till Axxa Malmö. Vi hoppas att denna underbara idé fortsätter att sprida glädje till fler personer lång tid framöver!

No items found.
Filtrera:
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Ta del av våra nyheter: