Axxa

Dan Magnusson ger oss framgångsreceptet bakom Byggnadsfirman Otto Magnusson AB

Dan Magnusson berättar om framgångsfaktorerna bakom Byggfirman Otto Magnusson på Tillväxt Malmös frukostseminarium.

October 23, 2018

Till tonerna av ”We built this city” tar Dan Magnusson plats längst fram i Restaurang Atmosfärs lokaler, där vi befinner oss för att ta del av morgonens frukostsamtal. Jan-Erik Bengtsson, verksamhetsledare på Tillväxt Malmö, leder samtalet. Stämningen är förväntansfull och många är vi som vill höra Dan berätta sin historia; seminariet blev fullsatt för längesedan.

Byggnadsfirman Otto Magnusson AB - Sveriges äldsta privatägda byggföretag

Dan Magnusson är VD för familjeföretaget Byggnadsfirman Otto Magnusson AB
I ett frukostsamtal med Tillväxt Malmö berättar Dan Magnusson om framgångsfaktorerna bakom Byggnadsfirman Otto Magnusson AB

Dans farfar, Otto Magnusson, startade bolaget 1928. Med sitt gesällbrev som vagnmakare från Eslöf begav han sig mot Malmö.Han byggde en liten rullevagn och åkte runt bland Malmös fastighetsägare och knackade dörr, berättar Dan.Så började historien om byggföretaget, och än är den långtifrån slut. Nyligen hölls ett 90-årskalas med över 600 gäster för att fira jubilaren. Det har hänt mycket under åren, och företaget har vuxit över generationerna.

En ung Dan Magnusson tar över familjeföretaget

Dan Magnusson var 28 år gammal när han tillsammans med sin bror Ulf tog över rodret för familjeföretaget Byggnadsfirman Otto Magnusson AB, som tredje generationen.Vi lånade 6 miljoner på banken för att betala för företaget, vilket var mycket pengar 1989. Företaget var inte heller så stort på den tiden, med en omsättning på omkring 70 miljoner.Pappa Börje fanns med även efter det att sönerna tagit över. Något som enligt Dan varit oerhört värdefullt.Det är ett tips till alla som driver företag och funderar på att gå i pension. Min far backade successivt under 3-4 år. När ”morsan eller farsan” styr för länge så är det inte lätt för nästa generation att ta över.

Samhällsengagemang och fotboll – många järn i elden

Förutom att driva familjeföretaget framåt har Dan många järn i elden. Han sitter bland annat som ordförande i Uppstart Malmö, och är en av huvudsponsorerna bakom FC Rosengård. Hur hinner man med allt?Det är roligt när det händer någonting. Under de sju år som Uppstart Malmö har funnits har vi varit med och skapat över 2000 jobb. Det är inte många samhällsprojekt som lyckas med det, konstaterar Dan.Tillväxt Malmö är en del av stiftelsen Uppstart Malmö.

Vilka är hemligheterna bakom företagets framgång?

Byggnadsfirman Otto Magnusson närmar sig nu en miljard i omsättning. En ökning på ungefär 1400% sedan bröderna tog över för snart 30 år sedan. Vilka framgångsfaktorer ligger bakom en sådan resa? Vi sammanfattar receptet på framgång med fyra gyllene ”tips från coachen” Dan Magnusson:

  1. Arbeta kontinuerligt med värdegrunden

Värdegrundsarbetet är enligt Dan den viktigaste framgångsfaktorn bakom företaget. Efter att ha kommit till en punkt då det kändes som att företaget inte fick någon riktig kick framåt, kom bröderna Magnusson fram till att det var dags för förändring.Vi samlade våra anställda; snickare, murare och arbetsledare, för att tydliggöra och synliggöra värdegrunderna i företaget. Detta höll vi på med under ett och ett halvt års tid. Värderingarna satt redan i väggarna, men vi behövde få ut dem.Sedan återstod arbetet med att få ut värderingarna i hela företaget. Ett arbete som självklart fortgår än idag. Det är en utmaning, men det ligger en enorm växtkraft i att värderingarna genomsyrar hela företaget.

  1. Behåll ditt fokus: det är lättare att driva ett företag i sin hemort

Dan lyfter fram vikten av att behålla sitt fokus när man driver företag.Att lämna sin ort kan låta enkelt. Men det räcker att vi kommer 10 mil från Malmö så är det mycket svårare att driva projekt, påpekar Dan.

  1. Anställ rätt människor, även om det kostar en slant. Det lönar sig i längden.

Ibland får man slösa litegrann för att få de bästa medarbetarna till sitt företag. Det slöseriet blir till en bra investering, även om det kostat mer än man tänkt sig.När vi pratar nyanställningar återkommer Dan till det viktiga värdegrundsarbetet. Nya medarbetare får med en gång en genomgång av värderingarna i företaget.Värderingar är ett bra sätt att se om folk passar in. De som inte gillar ett företags värderingar slutar ofta inom något år.

  1. Sätt upp mål…

Det är viktigt att ha tydliga mål i företaget. Vilka de är och hur de ska nås måste kommuniceras kontinuerligt med de anställda. Man måste ha med sig sina anställda för att nå sina mål. Målen är viktiga både för medarbetare internt, men också för att skapa en attraktion utåt.Vill man skapa en attraktionskraft så måste man ha en framtidsbild som talar om vart företaget är på väg, poängterar Dan.

  1. …och fira när du når dem!

Det viktigt att fira när man når sina mål. Det skapar en bättre teamkänsla i företaget och i projekten.

Slutligen, vad hade egentligen Otto sagt om han såg företagets utveckling idag?– Otto var egentligen en ganska bister gubbe, säger Dan med glimten i ögat. Han hade nog givit oss en klapp på axeln och frågat: Jaha, och vad ska ni göra nu då?Du som missade frukostsamtalet kan se det i sin helhet på vår Youtube:

No items found.
Filtrera:
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Ta del av våra nyheter: