I maj gästades vi av Kristoffer Fredriksson från Malmöbyrån 24HR, som vid två tillfällen höll föreläsningen "AI för nyfikna" - fullspäckade morgnar där vi fick lära oss hur AI fungerar rent praktiskt, vilka användningsområden det finns och vilka saker man bör se upp med.

En av beståndsdelarna för att skapa AI är neurala nätverk, som är en form av matematiska modeller som lär sig genom att bearbeta data och efterhand justera sig själva - detta för att bli bättre på lösa specifika uppgifter. Neurala nätverk är inspirerat av hur vi för 10-20 år sedan trodde att hjärnan fungerar. 

AI är otroligt användbart och en vanlig fråga är just "vad kan jag använda ChatGPT, Midjourney med flera till?" Sanningen är att vi ännu inte vet exakt svaret på det. I synnerhet inte eftersom att man upptäckt så kallat "emergent behaviour", det vill säga att ChatGPT lärt sig saker som ingen har programmerat den till att kunna - att kunna kommunicera på massor av olika språk, för att nämna ett exempel. Men något vi vet är att AI är otroligt användbart för att snabba processer som annars tar väldigt lång tid. Skisser, moodboards, idéer till marknadsföring och framför allt kodande, för att nämna några exempel.

Det finns dock vissa försiktighetsåtgärder att ha i åtanke i användandet av AI. När det kommer till tjänster som Midjourney som tar fram bilder kan det i vissa fall uppstå problem med upphovsrätt - om systemet använder sig av bilder som i princip blivit stulna rakt av, vilket har skett. Neurala nätverk använder det sig av historisk data, och om datan då har varit problematisk rent historiskt kommer den fortsätta vara det även i framtiden. Detta kan märkas i rekrytering, där vissa grupper som blivit särbehandlade historiskt dessvärre riskerar att fortsätta bli det.

Hur märkligt det än kan låta är AI även bra på att ljuga. Ett exempel som gavs var att Kristoffer bad Chat GPT ta fram förslag att göra på en resa till Öland och fick förslaget "prova Ölandsost", något som inte finns. Att använda Chat GPT som inspiration till content marketing, artiklar med mera är en bra idé - men det är väldigt viktigt att faktakolla det som tas fram.

Två mycket användbara artiklar om användandet av Chat GPT och AI finns här:

https://www.24hr.se/blog/skriv-battre-chatgpt-prompter

https://www.24hr.se/blog/koda-en-app-med-hjalp-av-chatgpt

No items found.
Filtrera:
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Ta del av våra nyheter: