Intervjuer

“Entreprenörer i Malmö måste samarbeta”

Frukostsamtal hos Tillväxt Malmö med Titti Qvarnström om sin entreprenörsresa och att bli den första svenska kvinnlig kock att tilldelas en Michelinstjärna.

October 19, 2017

Malmö är på väg att bli det nya, hippa Berlin – men för att bli det måste stadens företagare bli bättre på att lyfta varandra, menar Michelinkocken och entreprenören Titti Qvarnström.

Vid ett frukostsamtal hos Tillväxt Malmö berättar Titti Qvarnström om sin entreprenörsresa, från de skoltrötta tonåren till dagen 2015 då hon blev första svenska kvinnliga kock att tilldelas en Michelinstjärna. Hennes bild av Malmö har inte alltid varit vad den är i dag – förr har staden alltid legat i skuggan av Köpenhamn, menar hon.

– Inte minst ur ett gastronomiskt perspektiv. Det har funnits en uppfattning om att Malmös utbud var så ointressant att det inte var lönt att åka hit. Själv var jag inte alls intresserad av Malmö som yngre, jag ville söderut, till Berlin och Frankrike med alla fantastiska restauranger. I dag ser det annorlunda ut.

Enligt Titti har Malmö fått en ny status.

– Det bubblar och kokar och poppar upp massor av spännande initiativ. New York Times har Skåne som ett av världens topp 10 resmål tack vare vårt unika mathantverk och Michelinstjärnorna har satt Malmö på världskartan. Såret som Kockums industri lämnade efter sig i varvsstaden har läkt och staden har blivit en tonåring som rebellerar. För mig känns det naturligt att starta nästa projekt här.

Titti Qvarnström intervjuas av Jan-Erik Bengtsson under Tillväxt Malmös frukostsamtal 2017-10-17

Malmös nätverk avgörande för framgång

Titti Qvarnström beskriver den gastronomiska världen som “en stad i staden”. Som i många andra branscher består den i mångt och mycket av ett levande nätverk som man måste engagera sig i och stötta om man ska lyckas, även i Malmö.

– Vi klarar oss inte utan varandra. Om inte jag tipsar min gäst om att grannrestaurangen är bra, vem ska då göra det? Köpenhamn kommer inte att göra det och i Stockholm räknas vi knappt till Sverige ibland, haha. Vi måste vara ambassadörer för varandra.

Därför startade hon, tillsammans med krögarna Daniel Lindgren (The More Bistro) och Alexander Wugk (Rebell) det kulinariska nätverket Malmö Cooking som verkar för ökat samarbete i stället för konkurrens.

– Nätverk är superviktiga, särskilt när vi kan träffas i våra naturliga habitat och göra det vi älskar – tillsammans. De bidrar till självsanering och låter oss mötas och lära av varandra i stället för att vi ska stänga varandra ute och hålla på hemligheter. Du får ett bollplank som hjälper dig att vara uthållig när du driver eget med några få anställda och behöver hjälp för att leverera mer och större, säger hon under frukostsamtalet på Tillväxt Malmö.

Malmö det nya Berlin för entreprenörer – och Tittis nästa restaurang

Det som en gång i tiden lockade Titti söderut till Berlin var den mångkulturella, pulserande “grytan av oliktänkande människor”, som hon beskriver det. I dag hittar hon det på hemmaplan.

– Malmö har blivit coolt. Staden är full av kreativa människor som startar nya saker. Jag är frälst och missionerar så mycket jag kan, men vi måste alla lyfta varandra bättre.

Folk kommer inte åka till San Sebastián, eller till Paris, eller Berlin – Malmö är nya grejen.

– Jag har också förstått att det är här jag ska vara. Jag är mer stadstjej än jag vill erkänna och jag älskar Malmö. Just nu letar jag och min man, som också är kock, efter rätt lokal för nästa restaurang. Vi vill starta och driva någonting tillsammans och det tar form just nu...

Vill du komma i kontakt med rätt affärskontakter och nätverk i Malmö? Du som har ett företag med 5-50 anställda har möjlighet att få kostnadsfri affärsrådgivning och stöd via Tillväxt Malmö för att växa – vi vill träffa dig! Kontakta oss för ett möte och en behovsanalys.

No items found.
Filtrera:
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Ta del av våra nyheter: