Nyheter

Tillväxt Malmö 2020 - Årskrönika av Jan-Erik Bengtsson

Ett annorlunda år går mot sitt slut. Tillväxt Malmös verksamhetsledare Jan-Erik Bengtsson sammanfattar 2020.

December 17, 2020
Jan-Erik Bengtsson affärsutvecklare och verksamhetsutvecklare på Tillväxt Malmö.

Med ett fåtal arbetsdagar kvar av året, är det dags att sammanfatta och reflektera över Tillväxtåret 2020.

Tillväxt Malmö finns till för att hjälpa små och medelstora Malmöföretag att växa, så att det skapas nya arbetstillfällen – för ett bättre Malmö. Det gör vi framförallt i vår företagsaccelerator – Axxa. I tillägg arrangerar vi evenemang, för att inspirera, sprida kunskap och skapa mötesplatser.

För ett år sedan, skrev jag ”Så här långt har varje nytt Tillväxt Malmö-år överträffat det föregående. Både när det gäller kvantitet och kvalitet. Allt talar för att så också blir fallet 2020.” Little did we know.

Året började nästan som vanligt. Vi hann genomföra två intressanta samtal. Ett med Carolina Ericson, vd och huvudägare Tic Tac Interactive och ett med Micael Nord, Malmöstads då relativt nye näringslivsdirektör.

Vi låg väl framme inför planeringen av Maxa Malmö den 27 mars och hade ett starkt startfält med många duktiga entreprenörer med spännande företag och entusiastiska investerare. Och en lång lista med utställare.

Men så, i mitten av mars, stod det klart att det inte gick att anordna stora, fysiska möten. Även vi på Tillväxt Malmö ställde om – men inte in. Maxa Malmö, Speed Date-delen, flyttades till den 11 september. Vi öppnade upp för mindre företag och breddade vårt rådgivarerbjudande till fler språk med hjälp av personer i nätverket. Nya digitala format, som t ex ”Experten på linjen”, introducerades.

Flera av våra företag fick det tufft när affärsaktiviteten bromsade in (även om en del i stort sett inte påverkades alls). Den allmänna känslan var nog ändå att detta var något övergående, ett ”hack i skivan”. Det gällde att överleva, snart nog skulle det vara som vanligt igen.

Under sommaren och tidig höst kändes det rätt optimistiskt. Highway to Business-projektet avslutades, och förberedelser för en fortsättning sattes igång direkt. Vi planerade en föreläsningsserie, Tillväxt i det nya normala (som löper nu). Vi genomförde Maxa Malmö den 11september, om än i mindre skala. Korade då också Årets Tillväxtentreprenör, Mathias Thulin, GetAccept.

Därefter har pandemin successivt påverkat samhället och affärsklimatet alltmer. Till det läge vi har idag, med i princip enbart digitala möten och evenemang.

Om känslan i våras var att det då var något som skulle gå över hyfsat snabbt och sen skulle allt vara som vanligt igen, så känns det nu som att när den akuta fasen är under kontroll, kommer pandemin ändå att få bestående konsekvenser – det nya normala.

En del förändringar är uppenbara, trender som redan var på gång, men fått en extra skjuts av pandemin, som digitaliseringen t ex.  Andra möjligheter i det nya normala ser vi kanske inte ännu. Men de kommer. Med den största respekt för de som drabbats av pandemin, vill jag ändå peka på vikten av att vara öppen för dessa nya möjligheter, våga och orka planera för företagandet post-Corona.

Nu, veckan före jul, när vi blir överösta med uppmaningar att ställa in mycket av det som normalt hör julen till, kan det kännas lite mörkt. Men det sägs väl att det är när det är som mörkast som vändningen är som närmast. Nu på måndag, den 21 december, inträffar vintersolståndet. Därefter går vi mot ljusare tider!

2021 då? Ja, med lite större ödmjukhet än för ett år sedan, dristar jag mig ändå till att slå fast följande:

1.    Vi går mot ljusare tider!

2.    Tillväxt Malmö kommer att fortsätta arbeta med Malmös små och medelstora företag så att de växer och skapar nya arbetstillfällen.

3.    Den 16 april genomför vi Maxa Malmö 2021 – i en eller annan form

4.    Då kommer vi också att kora Årets Tillväxtentreprenör – kvinna & man

5.    Till hösten fyller Tillväxt Malmö 10 år. Det ska vi fira!

 

Till sist vill vi rikta ett stort tack till alla er som detta utmanande år verkligen skapat de nya jobben – för ett bättre Malmö. Tack till våra partners, investerare och - framförallt - våra Tillväxtföretag! Ingen nämnd, ingen glömd.

God Jul och Gott Nytt År önskar vi alla på Tillväxt Malmö!

Jan-Erik

 

 

No items found.
Filtrera:
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Ta del av våra nyheter: