Nyheter

Charlotte Ljung - om familjeföretaget, DUX-spiralen och sitt nya projekt Endbright

På Tillväxt Malmös frukostsamtal berättar Charlotte Ljung bland annat om bakgrunden till DUX-spiralen och om hur det är att arbeta tillsammans med sin familj.

October 9, 2019

Regnet smattrade på kullerstensgatan utanför fönsterna. Innanför, i den hemtrevliga frukostsalen på Hotel DUXIANA, värmdes kalla händer runt morgonens första kopp kaffe. Rummets dryga 50 platser var upptagna och sorlet var högt innan samtalet mellan morgonens huvudperson, Charlotte Ljung, och Tillväxt Malmös Jan-Erik Bengtsson drog igång.

Tillväxt Malmös verksamhetsledare Jan-Erik Bengtsson tillsammans med Charlotte Ljung, DUX.

Charlotte Ljung är tillsammans med sina tre bröder uppvuxen i familjeföretaget DUX. Idag driver de företaget vidare som den fjärde generationen. Men att Charlotte skulle arbeta i familjeföretaget stod inte klart från början.

– När jag hade gått ut gymnasiet kände jag, som många unga vuxna i den åldern, att jag ville så långt hemifrån som möjligt. Som 18-åring flyttade jag därför till New York och där stannade jag i sju år.

Återförening med stad och företag

Under sin tid i New York studerade Charlotte till inredningsarkitekt och jobbade därefter på en arkitektbyrå. 2007 var Charlotte tillbaka i Malmö och drev ett eget designföretag i vilket hon specialiserade sig på inredningar för restauranger, butiker och kontor. I samma veva skedde stora förändringar i såväl omvärlden som familjeföretaget. 2011 blev Charlotte VD för DUX Nordic i Trelleborg.

– Det blev en otroligt intensiv period med många lärdomar. Jag hade inte arbetat som VD tidigare och behövde lära mig mycket nytt. Men genom att ta en sak i taget, tog vi oss igenom svårigheterna. Att VD rollen föll på mig berodde på timing – jag fanns på plats just då och mina bröder hade andra uppdrag och åtaganden.

Hotellnatt ledde till företagsidé

Historien om DUX startade 1926 med Charlottes farfars far Efraim Ljung. Med en enkel bakgrund i Småland kom han till Malmö där han arbetade med specerivaror och sedan choklad. Efraim var aktiv i missionsförbundet vilket ledde honom på en resa till Chicago. Enligt historien sov Efraim en natt i en hotellsäng och tyckte sängen var så skön att han skar upp madrassen för att se hur den var konstruerad. Inuti hittade han en metallspiral och därmed idéen till sitt nya företag, DUX.

DUX sängar tillverkas i Sösdala och två fabriker Portugal och säljs i över 40 länder, dels via det egna butiksnätverket, Hotel DUXIANA samt deras mer än 200 återförsäljare. De säljer även mycket B2B mot bland annat hotell och färjor.

– Om du går på bio kan du ha turen att sitta på en DUX-spiral, och personal på svenska ubåtar sover på DUX-spiraler. X-2000 använder sig också av vår spiral i sina säten. För att producera vår unika spiral har vi byggt egna maskiner och har ett speciellt recept på stålblandningen som används. Vår spiral och insatsmaterialet är vårt hjärta i verksamheten.

Utöver sina egna sängar tillverkar DUX Bruno Mathsson möbler som säljs på den nordiska marknaden.

Fullsatt frukostevent med Charlotte Ljung.

DUXIANA

Idag har Charlotte gått över till att vara VD för Hotel DUXIANA. Det finns hotell i Malmö, Helsingborg och Kristianstad.

– För oss är det viktigt att våra kunder får prova och testa våra sängar innan de beslutar sig för ett köp. Hotell har alla det gemensamt att de har sängar, så för oss är det ett bra sätt att möta våra kunder.

Hela syskonskaran sitter i dag i DUX styrelse och Charlottes äldre bror Henrik Ljung är koncernchef.

– Att arbeta så tätt tillsammans med sin familj kräver att man lär sig skilja på sina professionella och privata roller. På jobbet kallar jag min pappa för Claes och med mina bröder får jag lämna syskonchargongen hemma.

Att hålla företaget inom familjen är något de värdesätter stort.

– Vi drivs av friheten och tycker det är en ynnest att få driva DUX själva. Det ger oss möjligheten att arbeta långsiktigt och utveckla våra egna idéer utan de avkastningskrav som kommer med externa investerare. Vi är väldigt stolta över hela vår stora DUX-familj som innefattar alla våra medarbetare. Tillsammans har vi skapat en känsla av stolthet med starka värderingar där vi vill att alla ska känna sig delaktiga.

Denna stolthet går bland annat att avläsa som en tatuering av DUX logotypen på medarbetaren Clinton Dicksons, chief engineer & security, arm.

Charlotte Ljung och Clinton Dickson med sin DUX tatuering.

Endbright - hjälp och stöd inför, under och efter skilsmässa

Häromveckan gick även Charlottes senaste projekt, Endbright, live. En one-stop-shop för personer som genomgår en skilsmässa eller separation.

– Vi har fått ett otroligt bra mottagande sedan lanseringen. Ca 50 % av alla äktenskap slutar i skilsmässa och då vill vi finnas där som en hjälpande hand. Jag har själv genomgått uppbrott och märkte att det saknades någonstans att vända sig för att få hjälp att greppa helheten. Det är mycket som ska ordnas i en skilsmässa, såväl praktiskt som juridiskt och ekonomiskt. Vi vill erbjuda just den plattformen med all hjälp som behövs.

Under hösten kommer Charlotte att prata om sitt nya projekt på bland annat DI Gasellgalan i Göteborg samt i några morgon- och kvällssoffor på TV. Fram till dess kan man besöka deras webbsida här: https://endbright.se/

No items found.
Filtrera:
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Ta del av våra nyheter: