Intervjuer

Från havet i Grekland till styrelserummet i Sverige - samtal med Spiros Mylonopoulos

Tillväxt Malmös frukostsamtal med Spiros Mylonopoulos. Från margarinförsäljning med cykelleverans till miljardkoncern med över 5 000 anställda.

March 21, 2019

Bergendahls har under sina drygt 90 år stadigt utökat sortiment och tagit nya marknadsandelar. Om detta, och Spiros Mylonopoulos personliga resa från sjökapten i Grekland till VD i Sverige, handlade dagens frukostsamtal.

Jan-Erik Bengtsson från Tillväxt Malmö och Spiros Mylonopoulos

Att Spiros Mylonopoulos historia är av intresse för många märktes på onsdagens tillströmning av nyfikna gäster. I den fullsatta lokalen på högsta våningen hos PwC hördes ett sorl av minglande röster. Efter en god frukost inledde Magnus Borgström med att hälsa välkommen innan Petra Lundgren från Tillväxt Malmö gav en introduktion till Maxa Malmö – Tillväxt Malmös årliga event som i år utökats med mässa och Speakers Corner. Alla med intresse för utveckling och företagande är hjärtligt välkomna.

Jan-Erik Bengtsson, affärsutvecklare och verksamhetsledare på Tillväxt Malmö startade samtalet med att berätta att Spiros var en av de första som räckte upp handen och ville vara med när Uppstart Malmö (Stiftelsen bakom Tillväxt Malmö) grundades av Dan Olofsson och Luciano Astudillo 2012 och har sedan dess varit en stor tillgång för stiftelsen.

Kärleken ledde Spiros Mylonopoulos till Sverige

Spiros föddes 1945 i Aten, Grekland. Efter studier gick han till sjöss och reste världen runt och arbetade sig småningom upp sig till kapten. 1970 träffade han sin blivande fru Elisabeth Bergendahl under hennes semester i Grekland. 1974 flyttade Spiros till Sverige för att ”se hur livet är i Sverige”. Efter några månader bestämde han sig för att stanna kvar och påbörjade studier till civilekonom i Lund efter intensiva svenskastudier.

Tillsammans med sin fru Elisabeth och den nytillkomna familjemedlemmen, Sophia, flyttade Spiros till Stockholm för att arbeta i dagligvaruhandeln. Även här startade han på golvet och arbetade sig uppåt. Att inte börja arbeta i familjeföretaget Bergendahls, som redan vid den tiden var väletablerat, var ett aktivt beslut och något som både dottern Sophia och sonen Carl-Mikael valde att följa innan de själva gick in i familjekoncernen.

Bergendahls startades 1922 av Mikael Bergendahl. I början såldes margarin, vilket fraktades runt med cykel. Efter ett tag ingick även bananer och kaffe i sortimentet och nu avancerades utkörningsmetoden till en Ford med flak. 1945 tog sonen Sixten över ledningen efter fadern och drev företaget fram till 1983. Under 60-talet började försäljning av färskvaror och på 70-talet startade man, efter förvärv, med parti- och detaljhandel i egen regi.

1983 gick Sixten hastigt bort och Elisabeth stod som ensam arvtagerska. Tillsammans med sin make stod hon nu inför beslutet att driva företaget vidare eller sälja. Paret valde att satsa och 1988 tillträdde Spiros som VD.

- Många trodde inte att vi skulle klara av att driva företaget vidare, berättar Spiros. Men vi lyssnade inte på dem och såg istället till att vårda relationerna till de duktiga rådgivare vi redan hade och att knyta nya duktiga medarbetare till oss.

Jan-Erik Bengtsson och Spiros Mylonopoulos under frukostsamtalet

Kraften i att ha ett starkt team och tydliga och levande värderingar är något Spiros återkommer till under dagens samtal. Så även när han svarar på frågan om hur en bra ledare bör agera.

- En bra ledare har förmågan att skapa bra team. En ledare behöver också vara tydlig, ödmjuk, lyhörd, både för trender men även för det mänskliga, samt låta andra människor växa och utvecklas. ”Under Spiros 24 år som VD och fram till idag har koncernen vuxit till över 5 000 anställda.

Går det fortfarande att kalla sig för familjeföretag med så många medarbetare undrade Jan-Erik?

- Absolut svarade Spiros. Vi känner de flesta inom företaget och när det öppnar en ny affär så åker vi personligen dit och träffar alla anställda. Vill man arbeta långsiktigt och skapa en trygg grund och en familjär känsla är det viktigt att bry sig om sina anställda.

Idag ingår ett flertal kända varumärken i Bergendahls, så som Glitter, Granit, Duka, Kitchen life, EKO och City Gross med en sammanlagd omsättning på 13 miljarder. 2012 firade koncernen 90 år, samma år avgick Spiros från VD-posten och intog istället rollen som styrelseordförande.

Gäster på frukostsamtal med Spiros Mylonopoulos

En framtid med tillväxt

Hur ser framtiden ut?

- En av våra grundvärderingar är Vi skapar vinst som ger oss resurser. Vårt mål är att ha en väsentligt högre omsättning när vi fyller 100 år, 2022, med god lönsamhet – lönsam tillväxt. Vi ser att e-handel kommer att utvecklas mycket framöver och det kommer att bli ännu viktigare att skapa bra upplevelser för våra kunder i de fysiska butikerna. Vi behöver även anpassa oss ännu mer till att arbeta miljövänligt och bekämpa svinnet som finns, vilket vi bland annat gör genom att öka vårt lokalproducerade utbud.

Stort tack till Spiros Mylonopoulos som lät oss ta del av hans personliga resa. Stort tack alla ni som kom och lyssnade och sist men inte minst tack till PwC för lånet av er trevliga lokal med den vackra utsikten över Malmö.

Uppdatering.

Under 2020 har Spiros Mylonopoulos släpp sin självbiografi: Spiros : sjökaptenen som tog över rodret för familjeföretaget Bergendahls.

No items found.
Filtrera:
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Ta del av våra nyheter: