Seminarier

Frukostsamtal med Carolina Faxe

Intressant samtal med Carolina Faxe, VD och huvudägare på TicTac Interactive, om företagets snabba tillväxt, korta möten och varför hon älskar konkurrenter.

January 30, 2020

Tillväxt Malmös verksamhetsledare och affärsutvecklare Jan-Erik Bengtsson i samtal med Carolina Faxe, VD och huvudägare av TicTac Interactive.

Det ska helst gå undan för Carolina Faxe

TicTac Interactive är ett EdTech-bolag och erbjuder en digital plattform för att samla och distribuera kunskap som kan användas inom i stort sett vilka områden som helst, exempelvis digital ”onboarding” och GDPR.

EdTech är en av de snabbast växande branscherna idag, något man kan se även när det gäller TicTacs utveckling.

– När vi tog över bolaget 2009 var omsättningen 3 miljoner, idag omsätter vi 48 miljoner.

Även med den rejäla tillväxten har TicTac visat svarta siffror varje år och det finns ingen plan på att sakta ner – tvärtom.

– Det finns möjlighet för oss att fortsätta växa mycket, säger Carolina. Man flyttar fram målen hela tiden så jag ser ingen gräns.

På frågan om det finns konkurrenter på marknaden svarar Carolina glatt:

– Jag älskar konkurrenter! Vi brukar säga att konkurrenter är som velodromcykling, det gäller att snoka upp de som gör det bäst, inspireras och sedan göra det ännu bättre med sin egen twist på det hela.

TicTac har kontor både i Stockholm, Göteborg, Köpenhamn och Oslo, men huvudkontoret ligger kvar i Malmö. Carolina påpekar att det är lätt att hitta bra medarbetare här och närheten till Kastrup är en annan fördel.

– Malmö är en bra utgångspunkt för företag som, likt oss, har en internationell kundbas.

Carolina Faxe och Jan-Erik Bengtsson.

Be Better or Be Bitter

Företagets slogan är ”Never stop learning”, vilket genomsyrar hela organisationen.

– Är man inte intresserad av att ligga i framkant, utvecklas och leverera i världsklass så passar man inte in hos oss. Våra ledord där nyfikenhet, passion och excellens och hos oss får alla möjlighet till utveckling.

Carolina har en bakgrund som civilekonom och arbetade efterexamen på Skandia i tio år. Därefter blev hon VD för en internetresebyrå och ökade bolagets omsättning från 400 miljoner till 1,8 miljarder på 3 år.

– Det gick så bra att ägaren själv ville tillbaka till VD-stolen och därmed fick jag sparken. Tre månader senare gick vi in i TicTac. Jag kände att jag ville driva mitt eget bolag, inte göra det för någon annan. ”Be bitter or Be Better”, det är bara att gå vidare och göra det ännu bättre.

Trägen vinner är ett annat av Carolinas uttryck som förklarar hennes driv framåt. Vad är då framgångsreceptet för ett företag med den tillväxtkurvan som TicTac har?

– Andra är bättre än du, och det är inget man ska vara rädd för. Istället erbjuder sig många av dessa duktiga människor att arbeta för pengar, vilket gör att du kan köpa deras kunskap. Överlag tycker jag att man ska köpa sig den hjälpen man behöver oavsett om det är i arbetet eller privat. Man kan inte hinna med allt och då finns det hjälp att få. Och så gäller det att hålla koll på cashflow. En lärdom från en tidigare period när det var lite motigt. Även om vi har god marginal idag, följer vi fortsatt cashflow veckovis. Det räcker inte att göra det månadsvis.

Ett annat viktigt och tidsbesparande råd handlar om att korta ner tiden för olika möten.

– Folk sitter för mycket i möten och slösar tid. Jag har aldrig möten som varar mer än en timme. Skippa small talk och var mer effektiva.

Som en av huvudsponsorerna till MFF har TicTac sedan två åren plats på armen.

– Vi började sponsra MFF 2014 med fokus på ungdomar. Sedan blev det så att vi köpte armen. Vi hjälper även MFF att driva CSR genom MFF i samhället. Vi går mycket på känsla och tror på att ge tillbaka. Utöver MFF sponsrar vi landslaget i ungdomshandbolls, Redhawks och har delat ut ett pris på 100.000 kr till Pinc Founder of the Year.

Frukostsamtal med Carolina Faxe, TicTac Interactive hos AB Småland.

Engagemang för kvinnligt entreprenörskap

2019 var första året Carolina var med som investerare på Maxa Malmö och hon ser fram emot att delta även på årets upplaga.

– Jag vill gärna bidra till kvinnligt entreprenörskap. Troligen i tech-företag men jag vill inte begränsa mig. Avgörande för om ett företag är intressant att investera i eller ej beror till största del på människorna bakom det. Bara 2% av allt riskkapital går till kvinnor, det är en fruktansvärt dålig siffra.

Avslutningsvis fick vi tips på vad man behöver göra för att orka hålla igång i ett liknande tempo som Carolina visar upp.

– Som jag redan nämnt är det viktigt att ta hjälp utifrån, sedan är det ett måste för mig att träna och ta hand om mig själv. Jag började spela tennis för fyra år sedan och har som mål att vinna tant-SM innan jag fyller 60!

Det håller vi såklart tummarna för och tackar Carolina Faxe för ett trevligt samtal. Stort tack till Tillväxtföretaget AB Småland som denna morgon lånade ut sin fina lokal till oss och bjöd på härlig frukostbuffé.

No items found.
Filtrera:
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Ta del av våra nyheter: