Nyheter

Vägen från arbetslös till arbetsgivare

Vägen från arbetslös till arbetsgivare. JC berättar om svårigheter med att få jobb i Sverige och hur han löste problemet med hjälp från Highway to Business.

June 3, 2019

Vad tar man sig till när man som ny i Sverige inte får någon anställning trots utbildning och stor arbetslivserfarenhet? Jo, man vänder sig till Highway to Business och får hjälp att starta eget företag! Så gjorde i alla fall JC, Jaw Ching Huang, när han efter över ett år i Sverige fortfarande inte hittat något arbete.

Åsa Krug och JC

– Jag är utbildad matematiker och drev eget företag i mitt hemland Taiwan, berättar JC. När min familj och jag flyttade till Sverige på grund av min fru Clairs studier, och för att söka ett bättre skolsystem för våra två barn, var det plötsligt ingen som ville anställa mig då jag inte ”kom med ett bidrag” från arbetsförmedlingen.

JC upplevde situationen som mycket märklig. Där stod han med en massa utbildning och kunskap men inget jobb. Då fick han kontakt med Highway to Business.

Integration och arbete genom entreprenörskap

Av alla nyanlända som varje år flyttar till Malmö har många tidigare erfarenhet av att driva företag. Projektet Highway to Business arbetar för att hjälpa till och rusta, motivera och guida dessa, men även stötta personer som aldrig drivit företag tidigare till att våga satsa på eget. Projektet drivs av Malmö stad tillsammans med Tillväxt Malmö, Almi och Arbetsförmedlingen.

– Highway to Business har hjälp mig på många sätt, berättar JC. Inte minst med nätverk. När man kommer ny till ett land är det väldigt svårt att veta var man ska vända sig med sina olika problem och frågor. Där har Highway to Business varit ovärderliga.

Sedan sex månader driver han franchiseföretaget Sushi Daily på Toftanäs där han varje dag serverar färsk sushi inne på ICA.– Vi har idag tre heltidsanställda samt två halvtidsanställda och snart kommer vi att bli ytterligare en anställd, ler JC stort.

Från affärsman till sushikock

Att just sushikock skulle bli det framtida yrket var inte givet.

– Jag var under många år affärsman i Taiwan och drev egna företag inom bland annat import. Efter en sjukdomsperiod skolade jag dock om mig till kock och arbetade i min kusins restaurang en tid. Clair, som arbetade som förskolelärare i hemlandet, sökte nya utmaningar och bestämde sig för att plugga vidare.

Samtidigt var paret intresserade av att flytta utomlands för att slippa undan hemlandets skolsystem som de ansåg alltför kontrollerande. Clair sökte in till utbildningar i mänskliga rättigheter runt om i Skandinavien och när hon blev antagen i Malmö tog familjen sitt pick och pack och följde med.

– Vi har vänt oss till Åsa (Åsa Krug, affärsutvecklare på Tillväxt Malmö och medarbetare i Highway to Business) även med privata ärenden där hon har kunnat peka oss åt rätt håll. Hon är väldigt kunnig, hjälpsam och direkt, vilket jag uppskattar. Highway to Business har varit ett mycket bra stöd i min resa att starta eget företag här i Sverige och fortsätter att vara ett fint stöd när jag behöver det. Vidare har det gett mig kontakter med andra deltagare, något som också är givande och kul.

No items found.
Filtrera:
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Ta del av våra nyheter: