“Någon gång i framtiden ska vi starta firma ihop”. Det sa Alexander Arfvidsson och Ioannis Theodosopoulos till varandra när de som tonåringar studerade till rörläggare tillsammans på gymnasiet. Det som började i en liten källarlokal i Malmö med bara två personer har nu utvecklats till 15 anställda och nya, fina lokaler med ett nybyggt gym till personalen. 

Ioannis och Alexander till höger

Efter studenten ägnade de sig båda åt andra arbeten i ett par år, men 2017 blev tonårsdrömmen till sist verklighet och Total VVS grundades. Alexander sa upp sig från sitt arbete och under uppstarten av bolaget levde de enbart på Ioannis lön:

- Det var det enda kapitalet vi hade, 12 000 i månaden. Vi hade inga investeringar eller lån - ingenting. Vi bestämde oss för att alla pengar vi tjänar investerar vi i bolaget och köpte in material, verktyg och bil. Efter ungefär ett halvår kunde även Ioannis säga upp sig och gå in i företaget han också, berättar Alexander.

 Första året arbetade de mest med privatpersoner, för att snabbt inse att det var företagskunder de ville satsa på i stället. De fick ganska snabbt ett större jobb att utföra, i en nybyggd lagerlokal vilket var något som de aldrig hade gjort tidigare.

 - Eftersom vi aldrig hade gjort ett sådant stort jobb innan och inte hade någon utbildning i kalkylering, hade vi ingen aning om hur vi skulle räkna på det. Vi gick definitivt minus på det, men det backjobbet genererade i sin tur väldigt många andra möjligheter för oss, minns Ioannis.

Aldrig vara rädd för att fråga

Kvalitet framför allting annat har varit fokus i deras arbete hela vägen sedan start. När de har varit ute och utfört jobb själva har de alltid varit extremt petiga och noggranna i allting som utförts, en känsla de även vill förmedla vidare till sina anställda.

 “Arbetar man efter devisen att det alltid ska vara snyggt utfört var det än är, då blir det alltid bra. Det är därför vi valt arbetsledare som varit med länge, som vi litar på och som vi vet förmedlar samma saker som vi står för. Vi försöker också arbeta med checklistor när vi utför jobbet, så att vi vet att arbetet blir utfört med den kvalitet vi vill ha. Sen får en annan anställd än den som utfört jobbet stämma av checklistan, så att det alltid blir fyra ögon på arbetet. “

 2018 anställdes den första personen och en av de första som de anställde, Daniel, är kvar på företaget än idag och arbetar som förstemontör. Idag har de hela 15 anställda, och för att effektivisera organisationen börjar personalen nu sina arbetsdagar hemifrån i stället för att först mötas upp på kontoret.
- Om alla ska utgå härifrån så behöver de vara här klockan 07 på morgonen, då är de inte ute på själva arbetsplatsen förrän vid 07.30. Samma sak på eftermiddagen, ska de vara här klockan 16 behöver de packa ihop på arbetsplatsen redan 15.15. På så sätt kan vi effektivisera tiden, berättar Ioannis.

 Även om de båda vuxit upp med föräldrar som varit egenföretagare har de själva ingen utbildning inom företagande eller ekonomi. Tricket har varit att hela tiden söka ny kunskap själv och framför allt att aldrig vara rädd för att fråga.

“Vi har lärt oss otroligt mycket av vår resa i att hålla ett större företag. Vi har inte samma erfarenhet som många andra. Fördelen är dock att vi har kunnat skapa företaget som vi själva vill ha det, att ha den miljön och arbetssättet som vi själva vill ha.”
Total VVS nya lokal

Vägen till Tillväxt Malmö

Två olika aspekter gjorde att de till sist kom in på Tillväxt Malmö. Ioannis mamma arbetade tidigare på Uppstart Malmö, och tipsade dem om att ta kontakt med entreprenören Dan Magnusson. De gjorde även ett arbete på Restaurang Atmosfär, där de lärde känna ägaren Henrik Regnér. De kom bra överens med honom och även han nämnde deras namn till Dan Magnusson. Ett möte med Dan initierades där de fick berätta om sina visioner, och Dan tipsade dem vidare till Tillväxt Malmö.

Ett samarbete inleddes med affärsutvecklare Jan-Erik Bengtsson, där starten blev att tillsammans med honom genomföra en Tillväxtanalys. De fick berätta om sina visioner och tyckte det kändes skönt att ha någon som stöttade dem i sin resa.
- Vi hade extrema idéer och tänkte överallt och ingenstans. Där hjälpte Tillväxt Malmö till med att bromsa oss lite, ta ned oss på en rimlig nivå och se till att vi fokuserade på det viktigaste.

Samarbetet ledde dem hela tiden in på nya fokusområden, allt från ekonomi till personalfrågor. Jan-Erik tog exempelvis kontakt med Michael Holm på Otto Magnussons Bygg som hjälpte till med frågor inom ekonomi.

Vad har ni haft för nytta av Tillväxt Malmö?

- Framför allt stöd på alla sätt och vis, i vad vi än har behövt. Om vi känt att det varit motgångar och inte vet var vi ska vända oss, då har alltid Tillväxt Malmö funnits där. Vi har haft avstämningar med jämna mellanrum och kollat av hur det går, det har varit skönt att bara sätta sig ner, stanna upp och reflektera. Ett jättebra bollplank och att alltid ha någon att vända sig till, berättar Alexander och Ioannis.

God sammanhållning, nytt gym och modernisering

Under hela resan har de varit noga med sin personal - de vill att alla ska funka med alla i gänget och god sammanhållning är viktigt. Från start har visionen varit att driva ett företag som är ett som de själva hade velat arbeta på - bra stämning och där man tar sina arbetsuppgifter på allvar, men det ska vara kul att gå till jobbet och personalen ska trivas. För att hålla ihop teamet och skapa stark teamkänsla försöker de hitta på mycket aktiviteter för de anställda, som exempelvis grillkvällar en gång i månaden. I de nya lokalerna som de flyttade in i under 2020 har man även byggt ett gym, för att ge personalen möjlighet att träna.

Vi vill visa att vi uppskattar vår personal, det här året har gått väldigt bra och då bestämde vi oss för att åka i väg en weekend med killarna för att belöna dem för väl utfört arbete. Så nu kommer det bli en resa till Prag framöver.”
Nya gymmet hos Total VVS

En annan framgångsfaktor är nytänkande och att hela tiden försöka modernisera och underlätta så mycket som det bara går. Både för deras egen del men även för de anställdas skull - allt från projekthantering till dataprogram ska vara så enkelt som möjligt för alla inblandade. Hela vägen från projektering till slutbesiktning - ingenting sker med papper och penna utan allt sker digitalt, direkt in till dem, i syfte att effektivisera.

När det gäller framtiden har de nått de målsättningar gällande både kunder och omsättning som de från början ville nå, och nu vill de lägga fokus på att göra det befintliga så bra som möjligt.

 “Det är häftigt att stanna upp och se allting vi byggt upp på bara drygt fem år. Det är lätt att bara köra på annars och inte se det, men vi behöver också stanna upp och tänka framåt - hela tiden fortsätta fundera på vad vi kan göra bättre. Nästa mål är, vad kan vi göra för att få företaget att må så bra som möjligt?”
Fyra framgångsfaktorer enligt Alexander och Ioannis, Total VVS
No items found.
Filtrera:
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Ta del av våra nyheter: