Axxa

Goda exempel - hur företag anpassar sig till Coronakrisen

Tuffa tider kräver kreativa lösningar. Läs om hur några av våra Tillväxt-företag anpassat sig för att klara av Corona pandemin.

April 9, 2020

Det finns många goda exempel på företags kreativitet för att ta sig igenom den svåra tid som nu drabbar många. En del idéer har uppkommit för att tampas med uteblivna köp från kunder, andra har uppkommit för att företagen helt enkelt vill hjälpa till på något sätt. Oavsett vilket så vill vi lyfta de många goda exempel som våra Tillväxtföretag genomför just nu för att inspirera andra att hitta nya idéer och lösningar.

SportAdmin

Digital pausgympa står på schemat två dagar i veckan för personalen på SportAdmin, där delar av kontoret arbetat hemifrån den senaste tiden. Att pausgympa var något de sporadisk ägnade sig åt även innan Corona-krisen men numera fungerar den som ett extra tillfälle till gemenskap och att röra på sig, fast på varsitt håll. Kl. 14.15 loggar de som vill delta in på det gemensamma Google Hangouts-kontot och sedan gympas det loss till ett 10-minuterspass som en av kollegorna satt samman.

- Än så länge har vi kört i en vecka så vi har inte hunnit utvärdera det riktigt ännu men känslan är att det är uppskattat,berättar Sofia Wetterberg gruppledare för utbildning och support på SportAdmin.

MiniBladet

– Man måste tvätta sina händer hela tiden. Jag har blivit jättetorr och fått utslag. Men det är färre elever nu, man kan sitta var som helst i matsalen. Det är inte lika många konflikter nu, säger Ola Jayab, 12 år.

MiniBladet vill göra barnens tankar och funderingar om Coronaviruset hörda med sin satsning Rapport från viruslandet. I projektet uppmanar Minibladet barnen att skicka in bilder, videon och berättelse om barnens förändrade vardag. Texterna publiceras löpande på MiniBladets nyhetssida, och i tio samarbetande dagstidningar. Parallellt utvecklar de även sina tjänster för att underlätta distansundervisningen för skolorna och redan nu kan lärare och elever arbeta digitalt med MiniBladet. Målet för sommaren är att sommarlovslediga barn ska kunna gå i en digital reporterskola.  

Delco

När allt fler vuxna och barn håller sig hemma om dagarna på grund av smittspridning ställer det högre krav på hemstädningen.

Delco AB erbjuder sina kunder olika städ- och trädgårdstjänster och har vidtagit en rad åtgärder för att både skydda sin personal och för att säkerställa hygienen hos de kunder de städar hos. Personalen arbetar numera alltid med mask, skoskydd och handskar samt desinficerar sina händer vid början och avslutning av varje pass.

Vidare har de infört nya rutiner för desinficering av handtag, lister, kanter och hörn samt ytor som vidrörs mycket.

Vill du istället sköta städningen av ditt hem själv så har Delcos VD Samed Tözmal publicerat ett blogginlägg med information om vad du bör tänka på när du städar ditt hem i Coronatider.

Blogginlägget går att hitta här: https://bit.ly/2Jn8QVG

iTURN

Behöver alla våra inbokade seminarier ställas in?

Nej! Just nu delas det mängder med bra tips för hur du kan justera och anpassa dina seminarier till den rådande situationen. Många går online med webbaserade möten istället. Barbara Wennheden och kollegorna på vårt partnerföretag iTURN valde dock en annan väg och körde istället sitt seminarium utomhus.

”[… ]  vi flyttade ut till ett kafé i Västra Hamnen, satt ute med filtar, på behörigt avstånd från varandra, hälsade på alternativa sätt, drack varm dryck och åt varma scones. I strålande väder. Det blev SÅ bra och uppskattat så nu skall vi göra om det. Vi har hittat ett nytt sätt. Som funkar jättebra. Och dessutom stöttade vi det lokala kaféet samtidigt ”

En annan nyhet som iTURN infört är Walk and Talk träffar där de bjuder in till gemensamma promenader.

- Vi håller avstånd, byter promenadkompis med jämna mellanrum och delar med oss av kunskap och erfarenhet i spännande och aktuella samtalsämnen, berättar Barbara på sin LinkedIn.

Palmer Friskvård

Håll igång! Även om äldre personer ska hålla sig hemma för att inte riskera att bli smittade av Coronaviruset är det viktigt att hålla igång kroppen och inte bli för stillasittande. Palmer Friskvård uppmanar därför till träning i hemmet och för att underlätta för sina kunder hjälper de gärna till med råd eller anpassade träningsprogram.

Även kunderna utanför riskgrupperna kan genomföra sin träning tillsamman med Palmer Friskvård i anpassade former, antingen på gruppträning utomhus eller coaching via video.

Familjeterapeuterna Syd

Många känner stor oro i dessa tider, för sig själva, sina nära och kära samt för samhället i stort. Axxa-företaget Familjeterapeuterna Syd bedriver familjerådgivning, psykoterapi, utbildning och handledning. Redan innan Corona-krisen slog till i Sverige hade Familjeterapeuterna möjlighet att ta emot patienter via videosamtal, chatterapi och telefonrådgivning tack vare ett av Socialstyrelsen godkänt IT-system.

Nu i Coronatider erbjuder de gratis stöd och rådgivning till studenter som känner oro eller ångest över den rådande situationen.

På sina sociala medier är de dessutom flitiga med att dela tips och artiklar om hur man lär sig hantera oroskänslor och ångest som kan uppstå i osäkra tider som denna.

Mersmak kök och catering

Mersmak kök och catering/mötesplats CRC, som har sina lokaler på sjukhusområdet i Malmö, ser dagligen personal som sliter hårt i vården just nu. För att hjälpa till har de startat ett initiativ där de som vill delta kan sponsra en lunch för 83 kronor som de tillagar och levererar till personer inom vården som inte hinner ge sig iväg för att äta lunch.

Betalningen (83 kr/lunch) swishas till Mersmak och sker antingen med namn eller anonymt. Skriv CRC i meddelandet. Kontakta Maria Liljegren om du vill veta mer.

Shamiat

Shamiat, som serverar syrisk mat, har arbetat med att hitta en rad olika lösningar för att fortsatt kunna servera sina kunder mat. Från och med den 26 mars finns möjlighet att beställa all mat från deras hemsida och få det levererat dit du önskar eller hämta själv på plats. En annan nyhet är att Shamiat erbjuder 50% på all mat mellan kl.  14–17.

De har även börjat sälja presentkort som du kan utnyttja vid ett senare tillfälle, på plats eller som take away. Dessutom har de anslutit sig till Karma, en mobil-app med vilken du kan köpa mat, som annars skulle slängas, till reducerat pris från restauranger och fik i din stad.

AB Småland

AB Småland - Malmö's green lifestyle concept, på gågatan mitt i Malmö med butik och café, har vidtagit ett antal åtgärder för att möta den förändrade marknadssituationen. Den vanliga lunchbuffén har tillsvidare ersatts av en meny bestående av pajer, sallader och soppor som levereras direkt ur köket. De har även infört fri frakt under resten av mars på varor i webbshoppen och gratis frakt på möbler inom Malmö.

TravelShop

Ingvar Ryggesjö på Travelshop såg hur inbokad busstur efter busstur och event efter event ställdes in på grund av risk för smittspridning och valde då att snabbt ändra i företagets kommunikation och fokusera på en mer passande produkt i Corona-tider.

– Vi har valt att lägga fokus på att sälja våra olika cykelpaket just nu. När människor suttit inomhus länge kommer de att vilja komma utomhus och då är våra cykelturer ett bra alternativ. Du får motion och frisk luft och kan hålla avstånd till andra människor. Skulle någon komma för nära är det bara att lägga in en extra växel och cykla ifrån!

Turister från utlandet är en stor kundkrets för TravelShop under vår- och sommarsäsongen, något Ingvar tror kommer att utebli i år.

– Istället hoppas vi att många svenskar väljer att semestra på hemmaplan i vårt vackra land. Och för att tillgodose det har vi en rad olika erbjudanden som passar den cykelsugne. Bland annat har vi One-way biking paket med vilka du hyr en cykel på en ort och lämnar av den på slutdestinationen.

Havshotellet Malmö - Limhamn

Havshotellet Malmö-Limhamn har beslutat att låta vårdpersonal som tillfälligt kommer till Malmö för att hjälpa till i vården bo gratis den första veckan, därefter till självkostnadspris, på deras hotell i Limhamn.

– Många sjuksystrar, doktorer, läkare och annan krispersonal flyttar tillfälligt till andra orter för att assistera där det behövs som mest. Vi vill avskilja ett antal av våra hotellrum för att kunna hjälpa de som kommer och lägger ner sina liv för andras skull. De kommer att få bo helt gratis första arbetsveckan och för ett lågt självkostnadspris efter det, berättar Joakim Vinnardag, Hotellchef.

No items found.
Filtrera:
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Ta del av våra nyheter: