Axxa

Månadens tillväxttips: Hur hittar jag en investerare?

Hur hittar man en investerare till sitt bolag? Tillväxt Malmös affärsutvecklare Petra Lundgren ger sina 3 bästa tips

June 15, 2020

Av Petra Lundgren

Hur hittar jag en investerare? Detta är nog den vanligaste frågan vi som affärsutvecklare på Tillväxt Malmö får.  Egentligen skulle jag vilja börja med att ifrågasätta om det verkligen är så att du behöver en investerare. Vi har haft många exempel genom åren där företag har varit intresserade av att ta in en investerare i bolaget, men sedan insett att detta inte är det bästa. Inte just nu i alla fall och i andra fall, kanske aldrig.

Men om beslutet är taget att ta in en investerare då är frågan hur man hittar en sådan och det finns naturligtvis ett par olika sätt.

1)     Mingla och sök i ditt eget nätverk

Att synas ute i många olika sammanhang, prata om sitt företag och nämna att man söker investerare kan ge oväntat napp. Som i många andra fall är en fungerande personkemi även viktig i relationen med en investerare och i ett fysiskt möte märks det snabbt. Fundera också på om du har vänner som kan hjälpa dig med affärskontakter. Att ha en ingång på något sätt eller rekommendation av någon underlättar alltid.

Minglande människor.
Att mingla och träffa andra företagare ger nya kontakter som kan leda dig fram till rätt person.

2)   Hitta riskkapitalbolag

Undersök vilka riskkapitalbolag det finns som verkar passa din verksamhet, men förbered dig på att det kan bli tufft. Dessa bolag blir uppvaktade av många kapitalintresserade företag och gallringen är hård för att ens få till stånd ett möte. Statliga Almi Invest förvaltar cirka 3 miljarder kronor och investerar i startups tillsammans med över 1 000 affärsänglar och institutionella investerare (ex allmänna pensionsfonder, banker och försäkringsbolag. I snitt investerar Almi Invest i ca 7 procent av alla bolag som de bedömer varje år så även här är konkurrensen tuff.  

3)     Ta kontakt med organisationer, nätverk och stiftelser

Connect är ett exempel på en rikstäckande organisation som matchar entreprenörer med kapital från näringslivet. Bekant för många Malmöbor är säkert MINC, stadens startup-hus, som erbjuder Fast Track Capital. Förutom dessa två finns det en uppsjö av olika nätverk som antingen är regionalt knutna (ex Malmö Startups) eller har ett gemensamt intresseområde (ex Feminvest som är ett kvinnligt affärsängelnätverk).

Sedan finns givetvis vi på stiftelsen Tillväxt Malmö som ordnar speed dates mellan entreprenörer och investerare på det årliga eventet Maxa Malmö. Nästa gång det äger rum är den 11 september och då samlas ett tjugotal entreprenörer som alla har gått igenom en ansökningsprocess med telefonintervjuer och audition. Skulle du missa fönstret då ansökningar till Maxa Malmö är öppet går det också bra att skicka in din pitch deck (kort presentation av verksamheten) till Tillväxt Malmö under andra delar av året då vi har en kontinuerlig dialog med våra investerare.

Precis som det finns många olika typer av människor finns det många olika typer av investerare. Förutom sedvanligt kapital går vissa in med kompetent kapital, dvs de är också beredda att dela med sig av sin erfarenhet, kunskap och sina kontakter. Hitta den som är bäst lämplig för dig och ditt företag. Lycka till i sökandet!

Vill du ha någon att diskutera med? Skicka ett mail till info@tillvaxtmalmo.se

No items found.
Filtrera:
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Ta del av våra nyheter: