Affärsutvecklare på Tillväxt Malmö, Peter Öhrbom, ger månadens Tillväxttips om att våga delegera arbete och göra det man är bäst på för att nå framgång.
Peter Öhr

Peter Öhrbom, affärsutvecklare Tillväxt Malmö:Du kan sitta på världens bästa affärsidé och ditt företag kan ha hur stor potential som helst, men företaget kommer aldrig att nå den fulla potentialen om inte alla drar åt samma håll och gör det de är bäst på. Detta gäller särskilt dig som ägare! Som entreprenör och ägare är ditt ledarskap oerhört viktigt, det blir inte bättre eller sämre än vad ni tillsammans gör det till. I alla företag oavsett storlek och bransch är det människor vi har att göra med. Människor som har bra dagar men även perioder då inte allt är på topp. Som ägare och entreprenör har du förmånen att bestämma vad du vill lägga din tid på.

Att få företaget att växa är ett teamwork

I månadens tips vänder jag mig till dig som kommit en bit i ditt företagsbyggande. Allt för ofta stannar tillväxten av och når en platå när företaget börjar närma sig runt 20-talet anställda och det gäller oavsett bransch. Anledningen är oftast att grundaren och entreprenören fortsätter att driva företaget som om det vore mindre. I det mindre företaget har grundaren spelat på hela pianot och gjort i princip alla sysslor. När företaget växer är risken stor att entreprenören tappar sugen och blir helt uppslukad av den allt större arbetsbördan och det smittar av sig till hela organisationen. Att driva ett snabbväxande företag förbi den här punkten är svårt och framförallt är det ett teamwork. Se till att rusta företaget med kompetenta medarbetare och bygg en struktur som tillåter dig själv och andra att växa med nya utmaningar och uppgifter. Gå inte i fällan att du själv måste göra allt som du gjorde i företagets tidigare faser. Sannolikt blir det bara mer och mer av detsamma. Se till att göra det du är bra på och tycker är roligt och tillåt andra att bidra med annat.

Våga göra det du är bra på

Genom åren har jag träffat alltför många entreprenörer som beskriver att de känner sig ensamma, att det inte är lika roligt längre, att jobbet bara tar mer och mer tid och att andra runt omkring inte ser vad som behöver göras (så lika bra att göra det själv). Allt detta är tecken på att det är dags att ta sig mod att bygga en organisation som kan och vill ta företaget vidare mot nya och större mål. Ställ dig frågan vad är jag riktigt bra på? Är det att dra in nya affärer, anställa rätt folk, utföra själva leveransen, administrera? När du besvarat frågan se till att göra mer av detta och mindre av annat. Det du kallar måsten kanske andra älskar och är bättre på än du.Så till dig som är entreprenör och känner igen dig i ovanstående blir månadens tillväxttips följande:Var sann mot dig själv och våga göra det du är riktigt bra på och som ger dig energi. Komplettera sedan dig själv med andra som brinner för andra saker, men ge dem fullt mandat att lyckas eller misslyckas innan du kliver in och ”tar över”. Låt andra göra jobbet helt enkelt! Det mår du och resten av organisationen bra av och det ger dig en möjlighet att komma mycket längre med ditt företag.

No items found.
Filtrera:
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Ta del av våra nyheter: