Axxa

Månadens tillväxttips: Pitcha som ett proffs

Jan-Erik Bengtsson guidar dig till den perfekta pitchen inför öppnandet av Maxa Malmö Speed Date-ansökan!

November 7, 2019

Jan-Erik Bengtsson, affärsutvecklare på Tillväxt Malmö:

I november öppnar Tillväxt Malmö för ansökningar till Maxa Malmö – möjligheten för entreprenörer som söker kapital att pitcha för investerare. Då gäller det att ha ordning på sin pitch! Men även i andra situationer, när du träffar nya affärskontakter, är det en stor fördel att kort och koncist kunna presentera sig och sin affärsidé.

5 steg till att pitcha som ett proffs

Tänk att pitchen ska vara en aptitretare, en inbjudan till att prata vidare under lugnare former - givet att det finns ett ömsesidigt intresse.

Självklart är det varken möjligt eller önskvärt att standardisera en pitch som passar alla alltid. För att vara personlig och effektiv måste den anpassas till situationen, mottagaren och dig.

Men baserat på den erfarenhet vi fått, inte minst tacka vare förmånen att ha träffat hundratals Maxa Malmö-entreprenörer, går det ändå att skissa på ett upplägg som fungerar i de allra flesta situationer:

1.      Kort, personlig presentation. Vem är du? Det är speciellt viktigt att få fram om du har någon bakgrund eller erfarenhet som ökar sannolikheten för att just du ska lyckas.

2.      Problemet du löser eller behovet du tillfredsställer. Måla upp en bild.

3.      Hur du löser detsamma. Kort utan att gå in på detaljer.

4.      Nyttan för användaren / kunden med din lösning.

5.      Intressant!? Någon slags check på att budskapet gått fram och är intressant för mottagaren. Försök i så fall få till en överenskommelse, när ni tar diskussionen vidare.

Tänk också på framförandet! Du brinner väl för din idé och ditt företag? Glöm inte att låta det lysa igenom när du pitchar. Och träna!

Lycka till!

No items found.
Filtrera:
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Ta del av våra nyheter: