Maxa Malmö

Monika Dey om sin medverkan på Maxa Malmö och att träffa investerare på Speed Date.

"På Maxa Malmö upplevde jag att alla var närvarande för att det fanns ett ömsesidigt intresse av att hitta nya samarbeten." Monica Dey KidsDreamStore

September 14, 2020

En intensiv, intim och givande dag. Det var sammanfattningen av Maxa Malmö 2020 när vi ringde upp Monika Dey från KidsDreamStore, en av Speed Date-deltagarna, för att ta del av hennes tankar om dagen och att träffa investerarna.

- Jag tyckte att Maxa Malmö var jättegivande, berättar Monika. Det var en bra stämning hela dagen och alla kändes på hugget och ivriga att hitta nya samarbeten och kontakter. Jag fick möjlighet att träffa både investerare och andra entreprenörer som deltog och alla kändes måna om att hjälpa till med att skapa tillväxt bland företagen som deltog.

10 minuter med investerarna

Speed Daterna på Maxa Malmö hålls i tiominuters intervaller. Efter det att Jan-Erik Bengtssons tuta ljudit över salen är det dags för entreprenörerna att rotera, antingen till nya investerare eller en välförtjänt paus.

- Jag är nöjd med mina dater och hann prata ordentligt med alla jag träffade. Även ett möte som inte kändes som en perfekt match resulterade ändå i goda råd och nya kontakter som kan leda vidare till andra möjligheter. Jag var inställd på att jag skulle genomföra min del av pitchen i ca fem av de tio minuterna för att sedan svara på frågor och ha en diskussion resten av tiden. Men överlag blev Speed Daterna mer av en konversation än en renodlad pitch, vilket kändes avslappnat. Investerarna visade stort intresse och ställde bra och nyfikna frågor.

Monika driver tillsammans med sin kollega Pia Luhar e-handelsbolaget KidsDremStore som säljer licenserade leksaker. Sedan starten 2018 har bolaget dubblerat sin omsättning varje år. Idag är de 8 medarbetare och nästa vår flyttar de till nya lokaler på grund av växtvärk.  

Monika Dey, KidsDreamStore

Nervös Maxa Malmö-audition

Monika hade följt Tillväxt Malmö via sociala medier ett tag och det var så hon fick vetskap om Maxa Malmö och möjligheten att ansöka till att delta på Speed Date. I början av februari skickade de in sin ansökan och två veckor senare presenterade Monika och Pia sin affärsidé inför en jury på audition hos Tillväxt Malmö.

- Själva audition-tillfället i februari var mycket mer nervigt än Speed Daterna. Då kändes det mer som att man gick in i rummet och hade något att bevisa. Kommer de att tro på vår affärsidé? Det kändes nervöst. På Maxa Malmö upplevde jag att alla var närvarande för att det fanns ett ömsesidigt intresse av att hitta nya samarbeten.

Maxa Malmö framflyttat

När Coronapandemin var ett faktum och regeringen begränsade sammankomster tog Tillväxt Malmö beslutet att flytta fram Maxa Malmö från den 27 mars till den 11 september.

- Det blev ett långt gap mellan audition och själva Speed Date-tillfället. Därför var det väldigt bra att Tillväxt Malmö ordnade en pitchträning två veckor innan Maxa Malmö så vi deltagare kunde återfå fokus och förbereda oss. Det var också ett trevligt tillfälle att få träffa några av de andra deltagarna som skulle vara med.

Maxa Malmö var tänkt att, utöver Speed Date, även innehålla en mässa med ett 60-tal utställare samt en Speakers Corner med fyra intressanta talare och flertalet besökare. Pandemin bidrog till att dessa delar inte gick att genomföra.

- Det blev en intim tillställning i och med att mässan och de övriga arrangemangen inte genomfördes, berättar Monika. För min del passade det rätt bra att det blev på detta sätt och jag upplevde att alla verkligen kunde ta sig tid att prata med varandra. Det var en behaglig stämning hela dagen.

Klurig matchmaking för att göra alla nöjda

Efter audition hos Tillväxt Malmö får företagen som har gått vidare i processen skicka in önskemål om vilka investerare de helst vill träffa. Investerarna i sin tur gör samma önskemål utifrån information som finalisterna skickat in om sig själva och sedan påbörjar Tillväxt Malmö arbetet med att matcha entreprenörerna med investerarna.

- Det är ett inte helt lätt arbete att få scheman att gå ihop och se till att alla blir nöjda, berättar Jan-Erik Bengtsson, verksamhetsledare och affärsutvecklare på Tillväxt Malmö. Vår målsättning är att alla entreprenörer ska få så många av sina möten som möjligt med investerare som de har önskat. Men det är också viktigt att se till investerarnas önskemål. Har investerarna uttryckt intresse om att träffa en viss entreprenör så ökar chansen för ett kommande samarbete och det är ju det dagen syftar till.

Nya kontaktytor företagen emellan

Att nätverka företagen emellan var också uppskattat.

- I och med Corona så fick vi bara ha en deltagare från våra företag som var med under dagen. Det tvingade mig att ta tag i nätverkandet på egen hand, jag hade inget ”safe card” som jag kunde luta mig åt. Istället fick jag söka kontakt med andra, vilket var bra och jag fick med mig många nya bra kontakter därifrån också.

Efter en hel dag av Speed Dater och samtal med entreprenörer blev det en tidig kväll för Monika.

- Jag var helt slut när jag kom hem efter Maxa Malmö. Spänningen släppte och jag gick och lade mig redan kl. 21, skrattar Monika. Man har varit på fötterna, fokuserad och redo i många timmar och det tar såklart på krafterna.

Vi ser med spänning fram emot att följa Monika, Pia och medarbetarna på sin tillväxtresa.

No items found.
Filtrera:
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Ta del av våra nyheter: