Maxa Malmö

Tidigare Tillväxt Malmö-företaget Enjay får miljonorder av fastighetsbolag

Enjay får Stena Fastigheter som första kund när fastighetsbolaget satsar på innovationen Lepido som återvinner energi ur frånluften från restauranger.‍

October 23, 2017

I juni tog Enjay in 3,1 miljoner kronor från Energimyndigheten samt investeraren Peter Enberg som man träffade på Tillväxt Malmös event Maxa Malmö. Nu får man Stena Fastigheter som första kund när fastighetsbolaget satsar på innovationen Lepido som återvinner energi ur frånluften från restauranger.

Enjay, som fick en rivstart tillsammans med Tillväxt Malmö, får nu – bara ett par månader efter att man tagit in kapital – ombord sin första kund Stena Fastigheter för miljöteknikinnovationen Lepido. Produkten, som precis fått positiva förelägganden från PRV på sina två första svenska patent, kombinerar en unik luftvärmepump och en frånluftsenhet som klarar av att sitta i den aggressiva miljön i restaurangventilation, vilket gör det möjligt att återvinna energi där det tidigare varit omöjligt på grund av att fett, sot och fukt förstört den tekniska utrustningen. Lepido kommer att implementeras i Mitt Möllan-gallerians food court i kvarteret Leonard nära Möllevångstorget i Malmö, som består av fyra lägenhetshus.

“Början på en stor omställning i branschen”

Jesper Wirén och Nils Lekeberg, Enjay.

– Det här kommer att innebära en besparing på drygt 500 000 kWh netto per år för kvarteret Leonard. All frånluft från food courten samlas i en stor kanal där vi sätter in Lepido, som hämtar energin ur frånluften och puttar tillbaka den in i fastigheten via radiatorkretsen som värmer upp alla lägenheter, förklarar Jesper Wirén på Enjay.

Utöver den årliga ekonomiska besparingen kommer Stena att minska utsläppen av fossil koldioxid från kvarteret Leonard med drygt 50 ton om året.

– Vi är mycket glada över att Stena blir pionjärer med ny, hållbar ventilationsteknik, säger Jesper Wirén på Enjay. Vi ser att det här är början på en stor omställning i branschen av hur man tänker runt energihantering i restaurangventilation. Där man tidigare varit tvungen att bara släppa energin rakt ut i luften utan återvinning kan man nu hämta tillbaka hundratusentals kWh varje år.

Revolutionerar ventilationsbranschen – fler aktörer intresserade

Trots att den färdiga produkten inte lanseras på marknaden förrän i början av 2018 har Enjay uppvaktats av flera ledande aktörer i branschen.

– Vi är överväldigade över den positiva responsen och har etablerat en väntelista för att kunna garantera alla leveranser av Lepido vid lanseringen. Just nu tittar vi på hur vi kan öka produktionsvolymen, och det är ju en angenäm utmaning, säger Jesper Wirén.

Vill du också växa med Tillväxt Malmö?

Du som har ett företag i Malmö med 5-50 anställda, betalande kunder och vill göra en spännande tillväxtresa – hör av dig till oss! Vi tar ett första möte tillsammans och diskuterar dina behov och hur du tar din affär vidare till nästa steg med hjälp av våra affärsutvecklare och nätverk.

Läs mer på www.enjay.se eller kontakta oss på Tillväxt Malmö

No items found.
Filtrera:
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Ta del av våra nyheter: