Axxa

Våra skånska smultronställen

Lagom till semestern bjuder vi på Tillväxt Malmö på våra skånska smultronställen. Perfekta för den som vill hemestra i vårt vackra Skåne!

June 16, 2020

Även om vi numera får resa fritt inom landets gränser vill vi på Tillväxt Malmö gärna slå ett slag för vår vackra hembygd Skåne. Här finns massor med trevliga platser att upptäcka och gott om aktiviteter för en semester på hemmaplan. Därför bjuder vi här på våra skånska smultronställen som vi hoppas kan inspirera er till en härlig sommar i vårt vackra landskap. Glad sommar!

 

Åsa Krug - Falsterbonäset – Sydsvenska Rivieran!

Mitt tips för sommaren är Falsterbonäset och Falsterbo Camping Resort, med fantastiska stränder och underbar natur som granne. Här kan man övernatta i någon av stugorna eller ta med sig tältet och vara ett med naturen!

Ett fantastiskt läge nära de vita stränderna och naturreservatet Ljungen. Det finns olika vandringsleder på näset, en från Foteviken i Höllviken till Falsterbo camping som är 26 km i härlig natur. Varför inte ta med picknick och njuta av varma kvällar i solnedgången, man behöver inte åka långt för att få fantastiska upplevelser av natur och hav.

Hav, strand och kanske en god bok.

 

Jan-Erik Bengtsson - Kåseberga och Ale stenar

Kåseberga är ett gammalt fiskeläge som ligger vid kusten, cirka 2 mil öster om Ystad, i början av ”det riktiga” Österlen.

På promenadavstånd från fiskeläget (om än lite brant), finns Ale stenar. En fornlämning i form av en skeppssättning, 59 stenar á cirka 5 ton. Det är ett imponerande verk, i synnerhet med tanke på att det är daterat till Vendeltiden (ca 550 e Kr – 793 e Kr, dvs före Vikingatiden). Dessutom är utsikten därifrån hänförande, över de branta klipporna, ut över havet mot Bornholm. Skånes och Sveriges Stonehenge, om man så vill. Imponerar garanterat på förstagångsbesökare. En utmärkt plats för kontemplation. Om inte annat kan man fundera på varför man gjorde den här skeppssättningen och inte minst hur man lyckades få upp och ihop alla tunga stenar.

Efter promenad och funderingar sitter det fint med något imagen. Nere i fiskeläget finns det flera rökerier som har servering med havsutsikt. Varför inte prova stekt sill med mos och rårörda lingon eller en rökt lax, eller en friterad spätta eller…

Imponerande fornlämning.

 

Petra Lundgren – Självplock och mathantverk

Som gammal centrumledare vurmar jag lite extra för detaljhandel så därför har jag valt mitt smultronställe inom kategorin affär/gårdsbutik. Här vill jag tipsa om Bränneriets gård, strax söder om Eslöv. Det är en gårdsbutik med egen odling av ex jordgubbar, hallon och potatis och med möjlighet till självplockning.

Förutom alla bär och grönsaker erbjuder de även eget mathantverk där tillverkning sker på gammeldags vis helt utan tillsatser.  Allt från ramslökspeston på våren till hallonglöggen vid juletid. På Bränneriets gård hittar du även ett trevligt café med gokaffe och därbakat samt lättare luncher.

Nyplockade hallon när de är som godast.

 

Peter Öhrbom – Cykeltur i Malmö

Malmö är en lite unik stad som bjuder på hav och parker. Den är väl värd att uppleva även för dem som bor i staden men kanske inte hunnit se den från det perspektiv som en lugn och avslappnade cykeltur kan ge. Varför inte cykla från de centrala delarna längst Ribersborgs strand och stanna till och njuta av en glass vid någon av de många ställena längst cykelvägen ut mot Limhamn och Sibbarp.

Trevliga stopp på vägen kan vara fiskehoddorna eller kanske njuta något gott från havet vid fiskrökeriet i Limhamn? Man kan äta på plats eller köpa med sig för att njuta på annan plats, kanske ute vid brofästet eller Luftkastellet med hänförande utsikt över Öresund och bron över till Danmark.

En fin sommardag är vattnen flitigt trafikerade av fritidsbåtar och det är avkopplande att se dem flyta fram över ett glittrande hav.

På vägen tillbaka till centrala Malmö finns det många alternativa vägar att cykla, bland annat genom några av stadens trevliga och välskötta parker där det en fin sommardag är fullt av liv och rörelse, allt från picknick till kubb-spel.

Upptäck Malmö på cykel.

Therese Dybing – Vandring och picknick i nationalpark

Söderåsens nationalpark ligger 4 mil öster om Helsingborg och erbjuder fantastiskt fina promenadleder genom ett varierande landskap. Parken är 1 625 hektar stor, så det finns gott om utrymme för den som vill hålla avstånd.

I sommar planerar jag ett återbesök hit för att, med några goda vänner och en packad ryggsäck, ge mig ut på en härligt lång vandring genom skog och dalgång. Vid utsiktspunkten Kopparhatten kan man stanna upp för att ta in den fantastiska utsikten och sedan avsluta dagen med en picknick vid sjön. Vill man inte släpa på egen matsäck så finns det en restaurang vid parkens huvudentré i Skäralid.

Fantastisk natur i Söderåsens nationalpark.
No items found.
Filtrera:
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Ta del av våra nyheter: