Intervjuer

"Utan Maxa Malmö hade vi inte stått där vi är idag"

Det Malmöbaserade energieffektiviseringsföretaget Enjay har sedan starten 2014 varit med om en spännande utveckling.

November 1, 2019

Det Malmöbaserade energieffektiviseringsföretaget Enjay har sedan starten 2014 varit med om en spännande utveckling. Med sin unika produkt erbjuder de inte enbart energieffektivisering och därigenom minskade kostnader för sina kunder, de bidrar dessutom till minskad miljöpåverkan. 2015 deltog de på Maxa Malmö där de fick sin första investering och ett partnerskap med investeraren Peter Enberg.

Nils Lekberg och Jesper Wirén

- Först och främst är vårt område energieffektivisering. Vi har utvecklat en produkt som heter Lepido, som låter storkök återvinna energi som annars går till spillo, berättar Jesper Wirén, en av grundarna och ägarna till Enjay.

Under flera år försökte Enjay, och många andra inom branschen, ta fram ett filter för att rena restaurangluften från fett och smuts, vilket visade sig omöjligt.

- Det gick helt enkelt inte. Istället vände vi på problemet och fokuserade på att ta fram en produkt som klarar av att göra sittjobb trots de aggressiva förhållandena. Energin som återvinns kan användas till att värma upp fastigheten.

Resultatet blev Lepido som omvandlar energin till värme som kan användas till att värma upp fastigheten och hjälper på så sätt restaurangerna att spara mellan 60–70000 kr per år. För riktigt stora anläggningar kan det röra sig om besparingar på upp till 1 miljon kronor per år.

Tekniken är idag standard på alla nybyggda Burger King restauranger i Skandinavien. Utöver restauranger arbetar Enjay även mot stora hotellkedjor, fastighetsägare och konsulter. De för även dialog med energibolag som visat stort intresse.

- Räknar man ex. samman CO2 utsläppen från alla restauranger i världen blir det enorma mängder, 600 miljoner ton. Jämför det med Sveriges totala utsläpp på 53 ton. Lyckas vi återvinna denna energi ger det stora miljöfördelar.

Nätverk ger ringar på vattnet

2015 bestod Enjay av två personer, grundarna Jesper Wirén och Nils Lekeberg. I ett års tid hade de drivit sitt företag och utvecklat sin prototyp för energiåtervinning. Nu stod de redo att ta in kapital och ansökte till Maxa Malmö för att hitta rätt investerare.

Nätverkande och mingel var, enligt egen utsaga, inte Jesper och Nils starka sida.

- Vi har verkligen fått äta Humble pie på detta område, skrattar Jesper. Då på den tiden, förstod vi inte riktigt grejen med att nätverka. Idag ser vi helt annorlunda på saken och har lärt oss styrkan i att ha ett nätverk. Man får möjligheten att visa vem man är och vad man erbjuder, vilket kan ge stora ringar på vattnet.

Under Speed Daten på Maxa Malmö träffade Jesper och Nils investeraren Peter Enberg.

- Peter visade intresse för vår idé och vision under själva Speed Daten men varken Nils eller jag kände att vi hade fått jackpot. Ett tag efter Maxa Malmö träffade vi Peter igen tillsammans med Jan-Erik Bengtsson från Tillväxt Malmö och det mötet ledde till ännu ett och sedan ännu ett.

Ungefär ett år efter Maxa Malmö kom den första investeringen från Peter Enberg, som gick in med 1 miljon kronor i företaget. Sedan dess har Enjay tagit in kapital i ytterligare två omgångar. I dagsläget uppgår den sammanlagda investeringarna till 40 miljoner kronor.

- Idag är vi 15 medarbetare och inom kort kommer vi anställa ytterligare två personer. Per månad gör vi i genomsnitt 50 kundbesök fördelat på fyra säljare. Vår värdering har gått från 5 miljoner till 120 miljoner. Jag har svårt att avgöra om vår resa gått fort eller ej, det är första gången jag är med om detta och har inget att jämföra med. Men vi är säkra på att utan Maxa Malmö hade vi inte stått där vi är idag.

Den perfekta pitchen 

Vikten av den perfekta pitchen var en annan sak som Jesper och Nils tog med sig från sin medverkan i Maxa Malmö.

- När vi väl hade insett värdet av att ha ett nätverk blev vi som besatta av att kunna leverera den perfekta pitchen. I sex månader övade Nils och jag varje morgon våra 1, 3 och 5-minuters pitchar inför varandra tills vi kunde dem som ett rinnande vatten. Vi till och med filmade oss själva för att kunna förbättra oss ännu mer. Det var otroligt obekvämt men gav resultat.

Jespers tips på hur man pitchar en tekniskt svår lösning på kort tid lyder:

- Skippa allt prat om teknik, det är få som kommer att kunna greppa det på kort tid och de flesta bryr sig inte om dina tekniska lösningar så länge de fungerar som de ska. Istället vill de veta nyttan och affärsmöjligheterna som din produkt erbjuder, så det är det du ska fokusera på.

Trots att det idag är flera år sedan Enjay var med i Maxa Malmö har de inte släppt taget om Tillväxt Malmö, och Tillväxt Malmö om dem.

Att ha Tillväxt Malmö i vårt nätverk är värdefullt för oss och vi försöker så ofta det går att delta på deras mingelevent som alltid drar intressanta människor.

No items found.
Filtrera:
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Ta del av våra nyheter: