Ett år innan familjen Rachid kom till Sverige upptäckte man att den yngsta dottern på två och ett halvt år hade diabetes. Då ingen tidigare i familjen drabbats av sjukdomen var det en ny vardag som familjens fem medlemmar blev tvungna att anpassa sig till.

- Det går inte att förklara för en tvååring att hon inte kan äta samma saker som de andra barnen på grund av en sjukdom, berättar Mohamad. Istället ville jag hitta likvärdiga produkter som hon kunde äta utan att de skulle påverka hennes blodsocker och hälsa på ett negativt sätt.

Mohamad Rachid och Åsa Krug

Brist på alternativ födde ny idé till företag

Det var så Mohamad fick idén till sitt företag TotiStore.se.

- Jag ville helt enkelt att min dotter skulle få leva och äta som alla andra. När jag inte kunde hitta några sådana produkter i Sverige kom idén att jag själv skulle ordna det på något sätt. Mitt mål var att hitta sockerfria alternativ som min dotter och andra personer med diabetes kunde njuta av. Företagsnamnet är min dotters smeknamn, Toti, så hela företaget är dedikerat till henne.

Genom kontakter fick Mohamed information om Highway to Business och anmälde sitt intresse för att delta. Projektet Highway to Business leds av Malmö stad tillsammans med Tillväxt Malmö, Almi och Arbetsförmedlingen och har som uppgift att motivera, guida och stötta nyanlända personer som vill starta eget företag i Sverige.

- Jag berättade om min idé för dem och efter det har det flutit på, berättar Mohamad. De har hjälpt mig med väldigt mycket, allt från att starta företaget, förklara de svenska skattereglerna och hjälpa mig med administration. De ordnade till och med ett studiebesök hos ett intressant företag som var väldigt lärorikt.

I hemlandet Syrien drev Mohamad ett klädföretag så entreprenörsandan fanns redan.

- Att driva företag i Sverige och Syrien skiljer sig dock åt en del och där har vägledningen och hjälpen från Highway to Business varit av stor betydelse, berättar Mohamad.

Belgiska kvalitetsprodukter utan socker

Produkterna som Mohamad idag säljer via sin websida TotiStore.se fann han på en internationell marknad i Tyskland.

- Det är ett belgiskt företag med lång erfarenhet av sockerfria kvalitetsprodukter för diabetiker och andra hälsomedvetna människor. Vi fick god kontakt och idag är jag deras svenska återförsäljare.

Med hjälp av en vän satte Mohamed upp en webshop där han säljer olika produkter, allt från sylt och ketchup till choklad och karameller.

- Alla i min familj äter numera dessa produkter vilket har underlättat vardagen väldigt mycket för min dotter.

Ett flertal matvaruaffärer har visat intresse för att ta in produkterna i sina sortiment och webförsäljningen ökar sakta men säkert.

- Människor i Sverige är generellt hälsomedvetna och vill gärna välja bättre alternativ än de med mycket socker. Det svåra för min del är än så länge att nå ut till den breda massan med mina produkter. Men med lite tid har jag stora förhoppningar för att fler ska få upp ögonen för de sockerfria alternativen jag erbjuder.

Sockerfria produkter från TotiStore.se

Åsa Krug, affärsutvecklare på Tillväxt Malmö och en av projektmedlemmarna på Highway to Business har stora förhoppningar på Mohamads fortsatta entreprenörsresa.

- Självklart är det en utmaning att komma som nyanländ till Sverige och starta företag, berättar Åsa. Språk, skillnader i kultur och regler inom företagande är hinder som måste navigeras och det är där vi på Highway to Business kan hjälpa till och underlätta resan. Det viktigaste är dock drivet hos den enskilde personen vilket Mohamad verkligen har. Jag är övertygad om att det kommer gå väldigt bra för hans företag även framöver.

Besök TotiStore.se för mer information och beställning av Mohamads sockerfria produkter.

No items found.
Filtrera:
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Ta del av våra nyheter: