SportAdmin

Inom idrotten är det givet med en tränare om man vill bli duktig inom sin sport. På samma sätt borde det vara givet med en tränare om man vill bli duktig inom företagande

Henrik Lehmann har levt och andats gymnastik så länge han kan minnas. Han har varit med i landslaget i gymnastik, tränat såväl artistisk gymnastik som truppgymnastik, varit tränare och domare samt sitter med i styrelsen för Svenska gymnastikförbundet.  

Henrik Lehmann och medgrundaren Rikard Persson

Eget behov skapade ny affärsidé

När Henrik och hans vän Rikard Persson 2005 behövde ett administrationsverktyg för sin gymnastikförening valde de att ta fram en egen lösning.

Resultatet blev så småningom SportAdmins affärssystem för idrottsföreningar som idag är marknadsledande i Sverige.

– Vårt affärssystem underlättar för föreningar bland annat med medlemshantering, betalningar och kommunikation. Vår mission är att vara föreningens bästa vän.

Det var när Henrik och Rikard skulle göra den första anställningen i föreningen som idén började gro.

– Vi ville att den nya medarbetaren skulle få ägna sig åt att utveckla verksamheten, rekrytera ledare och fixa lokaler snarare än administration. Det var så idén kom till. Det fanns ett par tjänster som erbjöd ungefär liknande innehåll, men de var inte anpassade till gymnastikföreningar och saknade vissa funktioner så det var inga vi ville använda oss av, berättar Henrik.

Snabbspolar vi fram till idag så har det hänt väldigt mycket i bolaget sen dess. Idag består SportAdmin av mer än 40 medarbetare och de fortsätter sin tillväxt i snabb takt.

– Till hösten anställer vi ytterligare sju personer och då flyttar vi även in i våra nya lokaler som är högst upp i det gamla Massive-huset.

Där, högst upp, på sjätte våningen ska SportAdmin placera sin växande skara medarbetare i ljusa, öppna landskap med utsikt över kanalen och staden.

– När jag steg in i lokalen första gången så kände jag att Detta är SportAdmin! Det kändes helt rätt.

Det stora pingisbordet som redan idag finns i de befintliga lokalerna på Gustav Adolfs torg kommer att få en självklar plats även i de nya lokalerna. Just nu pågår renoveringar av lokalerna så att allt står klart till höstens inflyttning.

SportAdmins snart urvuxna kontor på Gustav Adolfs Torg, till hösten bär det av till större lokaler

Skaffade sig en coach inom företagande

2015 läste Henrik en artikel om Tillväxt Malmö i Sydsvenskan och tyckte det lät som en bra möjlighet för dem.

– Vill man lära sig stå på händer så är det mycket enklare att lära sig om man har en tränare än om man försöker själv. Så tänkte jag när jag kontaktade Tillväxt Malmö, att det skulle vara smart med en coach inom företagande.

Henrik och Rikard gick all-in och fick förutom tillväxtanalys med efterföljande affärsutveckling med månadsmöten även delta i ledarskapsprogrammet som löpte över 2015–2016.

– Ledarskapsprogrammet gav oss grunderna i ledarskap och företagande. Kunskapen vi fick med oss därifrån har sparat oss många år av misstag som vi sluppit begå själva.

På de återkommande månadsmötena med affärsutvecklaren Jan-Erik Bengtsson låg en stor del av fokuset på försäljning.

– Vi har en fantastisk produkt, men den gör ju ingen nytta om det inte kommer ut till föreningarna som kan använda den, berättar Henrik.

Genom att analysera sina kunder kunde de ringa in sina fokuskunder som de skulle rikta säljkraften mot.

Idag har de fler än 1 300 anslutna föreningar och över 1 miljon aktiva personer i registret.

– Hälften av alla lag i allsvenskans fotbollslag på herrsidan använder sig av vårt system idag.

Trivsel och arbetsglädje med en unik företagskultur

Att det går bra för SportAdmin är det ingen tvekan om. 2019, 2020 och 2021 blev de DI Gasellföretag och siktar på att bli det även 2022.

För att klara sina högt uppsatta mål har SportAdmin ett stort gäng engagerade medarbetare.

– Vi vill vara en av Malmös mest eftertraktade arbetsgivare så vi satsar mycket på våra medarbetare. Bland annat erbjuder vi träning på arbetstid där alla våra medarbetare mellan kl. 11.00-13.00 på tisdagar och torsdagar, tillsammans med minst en kollega ägnar sig åt en valfri aktivitet som simning, padel eller löpning.

Genom att ha dedikerad tid till fysisk aktivitet når de alla medarbetare och minimerar risken för att någon skjuter upp det.

– Det är ett jättebra sätt för medarbetarna att umgås. Det kombinerar att lära känna varandra bättre med att vara fysiskt aktiv, båda saker bidrar till bättre hälsa.

Teamet på SportAdmin

Merparten av arbetstiden vill SportAdmin att medarbetarna är på plats på kontoret.

– Vill någon sitta hemma en dag så är det inga problem, men vårt mål är att skapa en miljö där våra medarbetare faktiskt vill sitta på kontoret och vara sociala, annars är risken stor att man bara blir ett visitkort. Jag tror man mår bättre av att vara del av ett större socialt sammanhang.

Efter en medarbetarundersökning som genomfördes för ett antal år sedan ringde Henrik upp företaget som utfört undersökningen för att diskutera deras resultat för eNPS (Employee Net Promoter Score, ett poängsystem för att mäta anställdas tillfredsställelse och lojalitet).

– Han meddelade att han aldrig tidigare hade sett ett så högt resultat, vilket kändes magiskt, berättar Henrik. Det unika med vår organisation är att vi är extremt tävlingsinriktade och vi hatar att förlora men vi gör allt som en familj – tillsammans. Man tar hand om varandra och har roligt på jobbet, det är det som är grunden.

Håller fortsatt kontakten med Tillväxt Malmö

Även om det nu är ett tag sedan SportAdmin var ett aktivt Tillväxt Malmö-bolag så håller Henrik fortsatt kontakten.

– Jag ringer Jan-Erik emellanåt när jag behöver bolla några frågor eller idéer och sedan finns det ju en hel del bra seminarier som vi passar på att vara med på.

Att SportAdmin vände sig till Tillväxt Malmö för affärsutveckling är något Henrik är glad för idag.  

– Inom idrotten är det givet att ha en tränare om man vill bli riktigt duktig inom sin sport. På samma sätt borde det vara givet att använda sig av en tränare/coach om man vill bli duktig inom företagande, så frågan är varför så få skaffar sig en coach när de vill växa sina företag? För min del känns det helt givet att ta hjälp av någon som har erfarenhet och kan ge råd och tips på hur man ska göra för att lyckas.

Tillväxtresan för SportAdmin fortsätter och den 1 september flyttar de in i sina nya lokaler.

– Vi jobbar vidare med att utveckla produkter och bredda vårt erbjudande. Än finns det mycket kvar att göra. Vi vill kunna klappa oss på axeln när vi är pensionärer och säga att vi var med och digitaliserade Sveriges föreningsliv.

SportAdmin
Inom idrotten är det givet med en tränare om man vill bli duktig inom sin sport. På samma sätt borde det vara givet med en tränare om man vill bli duktig inom företagande

REFERENSCASE

Se fler case

Här kan du ta del av de framgångssagor vi har fått möjlighet att bidra till att förverkliga .

Abisco
Vi är mer handlingskraftiga och har förbättrat vår leverans mot kunden. Det är ett mycket konkret resultat av vår affärsutveckling
Frank Valiant
Det är roligt att få ta sig tid att lyfta blicken, för i vanligt fall springer vi på väldigt fort och håller huvudet nere i det dagliga
Säkerhetssystem
Med hjälp av olika teorier har vi lärt oss att bryta ner våra mål till konkreta siffror på hur många kunder vi behöver kontakta för att nå dit vi vill.
Driver du ett företag i tillväxt och behöver hjälp att växa?
Läs mer om Axxa
Ta del av våra nyheter: