25 av Malmös mest lovande företagare fick fredagen den 13 april ha speed-dates med investerare vid Maxa Malmö 2018, årets kanske viktigaste event för lokala företag redo att växa. Resultatet? Minst 46 heta uppföljningsmöten – och början på flera tillväxtresor du säkert kommer att läsa om.

Maxa Malmö deltagare 2018

Fredagen den 13 april var ingen otursdag i år. Tvärtom var det dags för årets omgång av Maxa Malmö, den populära speed-date-dagen som vi på Tillväxt Malmö organiserar för att matcha entreprenörer med mentorer och finansiärer.Av totalt 72 sökande företag hade 25 valts ut som fick delta i årets Maxa Malmö på Studio. Under en eftermiddag fick entreprenörerna sätta sig ner öga mot öga med olika investerare och pitcha sin affärsidé, med förhoppningen att knyta kontakter och boka värdefulla uppföljningsmöten.

Lovande matchningar mellan investerare och företagare

– Vi samlar några av Malmös mest framträdande investerare och låter dem träffa utvalda tillväxtföretag för att se om vi kan hitta en match. En del entreprenörer är ute efter mentorskap medan andra behöver kapital. Det har lett till många framgångsrika samarbeten genom åren, säger Petra Lundgren, affärsutvecklare på Tillväxt Malmö.Årets event var det femte i raden. När dagen var slut hade speed-daten resulterat i 46 bokade uppföljningsmöten mellan företagare och investerare – en klar succé.

Maxa Malmö 2018 bjöd på ett ovanligt starkt startfält

– Startfältet var ovanligt starkt i år, med annorlunda affärsidéer och mer mogna företag, säger Jan-Erik Bengtsson, verksamhetschef på Tillväxt Malmö.– Vi söker ju i första hand företag som har kommit en bit på vägen – som har mellan 5 och 25 anställda och betalande kunder, där vi ser en potential att skapa många nya jobb genom att bidra med kontakter, kapital och rådgivning. Vi har alltid intressanta sökande men i år hade deltagarna kommit lite längre på vägen.Det var också ett jämställt startfält, med i princip lika många företag ledda av kvinnor som av män. Samtliga företag presenterade affärsidéer som är skalbara utanför Malmöregionen. På plats fanns även Tillväxt Malmös partners som kunde bidra med hjälp kring till exempel juridik och ekonomi.

Från jury-pitch till investerar-date till jobb

Maxa Malmö är i själva verket den rafflande finalen på en längre ansökningsprocess, där företagare som skickat in sin ansökan först fått pitcha sin affärsidé för en jury bestående av Tillväxt Malmös affärsutvecklare och olika partners.Under den första pitchen har Tillväxt Malmös jury bland annat tittat på skalbarheten och tillväxtpotentialen, men också på huruvida företaget befinner sig i “rätt fas” och varken är för nystartat eller för etablerat.Nästa steg för årets Maxa Malmö-företag blir nu att landa i ett samarbete – mentorskap, finansiering eller båda delarna – med aktuella investerare, och påbörja en tillväxtresa tillsammans. Tillväxt Malmö bidrar i sin tur med löpande rådgivning kring affärsutveckling, tillväxt, ekonomifrågor och annat man som entreprenör behöver stöd kring för att kunna växa.

Bildgalleri från Maxa Malmö speed date på Facebook

No items found.
Filtrera:
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Ta del av våra nyheter: